המשחק ככלי למידה בידי ההורה והמורה

משחק הוא הדרך הטבעית והבסיסית ביותר של האדם ללמוד, על עצמו ועל אחרים, הוא מהנה ולא מאיים ולכן הוא יכול לשמש ככלי בתחומים שונים. תחום אחד מהם הוא התחום הלימודי. אפשר וכדאי לשלב משחקי למידה בתהליך ובקשר שלנו עם הילד, כך שחווית ההצלחה וההנאה מהם תהפוך להנעה (מוטיבציה) והילד ילמד "מבלי להרגיש" , בצורה יצירתית, חוויתית ומעשירה.
 

מהו משחק?
משחק הוא פעילות  שעושים אותה ברצון ובהנאה ויש לו יתרונות רבים:

מבחינה חברתית -  המשחק של הילד עם אחרים, ילדים או מבוגרים, יוצר קשר  ביניהם. במהלך המשחק נוצרות אינטראקציות בין המשתתפים והילד מתנסה בתקשורת בינאישית עם הזולת - ילדים אחרים בני גילו, המורה שלו או הוריו. מכיוון שלמשחק יש חוקים וכללים שהמשתתפים צריכים לקבל, יש לו ערך רב ללמידה חברתית. הילד מתמודד עם חוקים, שמירה עליהם, ניצחון ואף הפסד בכבוד. הוא לומד לשתף פעולה עם האחר, להקשיב לו, לחלוק איתו ולהתחשב בו.  בנוסף, המשחק תורם לרכישת ערכים של קבלת האחר והשונה, כבוד הדדי סובלנות והגינות.

מבחינה לימודית -  המשחק הוא כלי מצויין לפיתוח מיומנויות חשיבה כמו: זיכרון, ריכוז, קשב, תכנון פעולות וכד'. המשחק מאפשר גם רכישה של ידע נוסף, של אוצר מילים חדש ושל מושגים מתחומים שונים ובנוסף מתרגל ידע שקיים כבר אצל הילד.

מבחינה רגשית – הילד, באמצעות המשחקים, מתרגל ומשפר את יכולת ההתמודדות שלו במצבים רגשיים שונים. המשחק עם אחרים מפגיש אותו עם מגוון רגשות : שמחה, סיפוק, הנאה, כעס, תסכול ואכזבה, שההתמודדות איתם יכולה לעזור לו לפתח את יכולת ההסתגלות שלו גם בחיים בחברה "בחוץ". הביטחון והדימוי העצמי שלו מתחזקים וכך למשחקים יש השפעה משמעותית על התפתחות אישיותו .


 

image alt
כל הסיבות הללו , הופכות את המשחק לכלי רב ערך להתפתחות הילד. חווית ההצלחה וההנאה שבמשחק גורמות גם להנעה שלו לעשייה, למוטיבציה לפעול ולהיות חיוני . דבר זה משמעותי בעיקר אצל ילדים עם קשיים  - לימודיים, חברתיים, רגשיים . ילדים אלו זקוקים לדרכי למידה שיעזרו להם להתקדם בקצב האישי שלהם. זו הסיבה שאנשי חינוך ומטפלים רבים משתמשים במשחקים בקשר שלהם עם הילדים וגם עם מבוגרים . משחק "שובר את הקרח" בהתחלה, בשלב של יצירת הקשר ואף משמש ככלי רב עוצמה בטיפול עצמו. אנשי המקצוע מתאימים את סוג המשחק למטרה הלימודית או הטיפולית שלהם עם הילד במקביל להתחשבות במאפיינים וכישורים אישיים שלו  כמו גיל, יכולות, קשיים, תחומי עניין, מצב רגשי ועוד.

דוגמא למטרה לימודית היא תירגול הקריאה והעשרת השפה. לשם כך אפשר לשחק עם הילד במשחקים הדורשים קריאה של מילים בודדות או משפטים קצרים, המכילים מילים שימושיות מחיי היומיום. כך הלמידה תיעשה בשמחה, בהנאה ובתחושה של חווית הצלחה ובמקביל הילד ישתדל ויתאמץ לקרוא וגם יעשיר את השפה שלו.
image alt
מומלץ ורצוי שגם הורים ישחקו עם ילדיהם במשחקי הלמידה .
משחק של הורה עם ילדו הוא דבר ראשון זמן של הנאה יחד, שתורם לחיזוק הקשר ביניהם ושילוב של משחק למידה ייתן את הערך המוסף לכך.

10 טיפים להורים לילדים עם לקויות למידה 

ילדכם מתקשה בלימודים? נתקל בקשיים בקריאה ובכתיבה - הישגיו בלימודים אינם תואמים את היכולת שלו?   
אתם ההורים יכולים לעזור לו! 

 1. פנו  והתייעצו עם הגננת או המורה במידה ואתם חושדים שיש לילדכם קושי  בלמידה. תחושותיכם לגבי ילדכם משמעותיות , וחשוב שתקבלו תמונה מלאה על מצבו ותפקודו במסגרת הלימודית שבה הוא נמצא על מנת למקד את הקושי ולטפל בו .

  2. כאשר אתם פונים לאבחון, מיוזמתכם או בהמלצת המורה, פנו לגורם מקצועי. בסוף התהליך, חשוב לקרוא את האבחון ולהבין את המשמעויות שלו לגבי ילדכם. מומלץ לקיים שיחת סיכום עם המאבחן, שבה הוא יסביר לכם את הממצאים וייתן המלצות להמשך טיפול. 

 3.חשוב שתכירו את נושא לקויות הלמידה על מנת שתוכלו לעזור ולסייע לילדכם . אתם הם אלו שמלווים אותו לאורך חייו וחווים אתו את התסכולים, הכישלונות והאכזבות. חשוב שתדעו מה ניתן לצפות מילדכם כדי למנוע ממנו ככל האפשר תסכולים וחוויות שליליות ולהעניק לו חוויות הצלחה בלמידה ובכלל. בידכם היכולת לסייע בתהליך מיצוי הפוטנציאל שלו .
 

 4. דברו עם ילדכם בנושא לקות הלמידה, נושא מרכזי בחייו ובחיי המשפחה. הסבירו לו בצורה פשוטה מהי לקות למידה ומה המשמעויות שלה לגביו. שוחחו עמו בכל שלב ושלב בתהליך וצרו דיאלוג שיש בו גם הקשבה. השיחות עמו יפחיתו חרדות, יתרמו לשיפור הקשר והתקשורת ביניכם ויתנו לילדכם הרגשה שאתם שם בשבילו.

 5נהלו דיאלוג שוטף עם בית הספר בו לומד ילדכם. חשוב שהקשר עם צוות בי"ס יהיה בדרך של שיתוף פעולה והקשבה הדדית על מנת להבטיח שילדכם יקבל מענה מתאים.  שתפו את המורים והכינו יחד תכנית פעולה משותפת עם מטרות מוגדרות ומדידותשיתוף הפעולה הוא לטובת ילדכם. שתפו גם אותו בתהליך זה.

 6היעזרו באיש מקצוע שמתמחה בתחום לקויות הלמידה, שלפי האבחון וההיכרות עם ילדכם , יבנה לו תכנית למידה מותאמת . ילדכם זקוק לתיווך ולאסטרטגיות למידה על מנת שירכוש כלים לעקוף את הלקות ויחווה הצלחות בתהליך הלמידה. ההצלחה תוביל לרצון להשיג הצלחה נוספת והמוטיבציה שלו תגבר. הטיפול והשינוי הם תהליך ממושך ואטי אך אפשרי.

 7התמקדו בתחומי העניין של ילדכםילדכם , כמו כל הילדים , זקוק לתחביבים , חוגים, משחקים וחברים . עיזרו לו לפתח אותם וחזקו אותו על מאמציו והצלחותיו. בדרך זו תעצימו אותו ותגדילו את סיכוייו למצות את הפוטנציאל שבו.
 

8לוו את ילדכם בהתארגנות ללמידה ובתכנון משימות כמו: שיעורי בית, עבודות ואפילו ארגון זמן פנוי. ילדכם זקוק לסיוע זה. לעיתים אפילו רק נוכחות שלכם בזמן הלמידה תעזור לו.

9. הציעו לביה"ס דרכים להתמודדות עם ילדכם. פעמים רבות הצוות בביה"ס אינו יכול לספק מענה או פתרון ואתם הרי מכירים את ילדכם הכי טוב... עליכם להיות היוזמים  ולכוון אל פתרון מסוים או לבקש מהצוות מענה לבעיה מסוימת שלדעתכם ילדכם צריך.

  10. ללקות הלמידה ישנן השלכות לאורך כל החיים - בצבא, בלימודים אקדמיים  ובעולם העבודה. חשוב ללוות את ילדכם בכל שלב בחיים ולבדוק דרכי התמודדות מתאימות.

בהצלחה!

מתנות סוף שנה לילדים ולצוות החינוכי 

שנת הלימודים מתקרבת לסיומה ואנחנו שוב מחפשים מתנת סוף שנה לילדים ולצוות שליווה אותם לאורך כל השנה. אנחנו רוצים לגוון ולבחור במתנה ייחודית ושונה. מה כדאי לקנות לילדים? מה כדאי לקנות לגננת? למורות?
האם יש מתנה שהיא גם ייחודית וגם בעלת ערך מוסף? 
משחק למידה חוויתי ומהנה הוא אפשרות מצויינת לכך.


 

מתנה לגננת/למורה

אנחנו רוצים להביע את ההערכה שלנו למורה וסוף השנה זו הזדמנות טובה לומר תודה. לומר לה תודה על שלימדה, תמכה, ליוותה ועשתה למען ילדינו במשך כל השנה.  אפשרות מוצלחת למתנה כזו היא משחק למידה. קודם כל משחק למידה כמתנה ייתן לה את ההרגשה שהשקענו חשיבה מאחורי נתינת המתנה ובנוסף המורה תשתמש בו בעבודה שלה עם הילדים ולא תניח אותו בצד בערימת מתנות סוף השנה שקיבלה לאורך השנים.

מתנה לילדים
בסוף השנה נוהגים לקנות מתנות פרידה גם לילדים שמסיימים את שנת הלימודים. אנו רוצים שהמתנה תהייה "כייפית" ושהילד ישתמש בה בהנאה , שתהייה מתנה עם ערך מוסף ומשמעות ולא "סתם" ושכמובן תישאר לו כמזכרת משמחת. כל ילד אוהב לשחק ולכן ישמח לקבל משחק כמתנה. משחק למידה כמתנה ישמש  אותו גם בהמשך דרכו- בחופש הגדול ובשנה הבאה כשישחק בו בשמחה עם ההורים, האחים והחברים.

image alt
כל הסיבות הללו הופכות את משחקי הלמידה וחוברות ההצלחה למתנות עם ערך מוסף אם אתם רוצים לומר תודה ולעשות לילדים או לגננות ולמורות קצת טוב על הלב.

 מתקבלות פה מתנות ייחודיות, חוויתיות ומהנות שיוצרות התלהבות אצל הילדים ומעודדת מוטיבציה ושיתוף פעולה שלהם.

 

מהנאה להנעה- שחקו ותהנו!  בהצלחה!

x

#{title}

#{text}

#{price}